Paralela s Tarkovičom? Začnem sa tým zaoberať, vraví Šinglár

20. nov 2020 o 18:30

V Košiciach sa spomínali známe trénerské mená.


Autor článku: Daniel Dedina

KOŠICE. Vo vzduchu poletovali veľké mená. Ján Kozák starší? Či Ján Kozák mladší? Alebo Jozef Vukušič?

V uplynulých týždňoch sa špekulovalo o tom, kto bude nástupcom trénera Mareka Fabuľu v FC Košice. Toho vedenie klubu odvolalo ešte v prvej polovici októbra, po troch prehrách v rade. Skončil po debakli 1:5 v Skalici.

Ambicióznemu klubu sa začala vzďaľovať vidina postupu do Fortuna ligy, jeho strata na čelo tabuľky narástla na osem bodov.

Keďže odvtedy sa súťaž pre druhú vlnu pandémie nehrala, trénerskú otázku nemuseli Košičania akútne riešiť.

A zatiaľ ju ani definitívne nevyriešili. Do konca jesene sú vedením mužstva poverení asistent Peter Šinglár a tréner brankárov Branislav Benko.

Bude to iné než v štvrtej lige

„V momentálnej situácii je to otvorené. Možno sa to zmení, ale môže sa stať, že dvojica Šinglár - Benko zostane pri tíme i naďalej,“ priznal športový riaditeľ FC Košice Pavol Turczyk.

Šinglár bol roky košickou oporou, v sezóne 2013/14 ako kapitán priviedol vtedajší MFK Košice k zisku Slovenského pohára. Zverená rola ho neprekvapila.

„Túto informáciu sme mali už po zápase v Skalici. Za túto možnosť som rád,“ povedal.

(Autor: TASR)

Fabuľovi vyčítali príliš defenzívny prejav mužstva. Dlho mal v rukách nepriestrelný argument v podobe úspešných výsledkov. Keď sa však Košičania bodovo zasekli, musel odísť.

„Veľké zmeny sa robiť nedajú. Herný systém možno trochu zmeníme a uvidíme, či to prinesie oživenie. Chlapci futbal hrať vedia a je vidieť, že im pauza prospela,“ pochvaľuje si Šinglár.

Rolu hlavného trénera už zažil v štvrtej lige v neďalekom Kechneci.

„Toto bude určite iné. Chlapci v Kechneci mali futbal radi, ale nedá sa to porovnávať. V Košiciach to má nádych profesionality, hráčom ide o živobytie a chcú dosiahnuť niečo viac,“ zamyslel sa 41-ročný tréner, ktorý v minulosti päťkrát reprezentoval Slovensko.

Ideálnych by bolo deväť bodov

Reštart druhej futbalovej ligy bol dlho otázny. Napokon sa uskutoční na budúci týždeň. Zostávajúce tri kolá jesennej časti dohrajú systémom víkend - streda - víkend.

Ešte predtým, v utorok 24. novembra, sú naplánované dohrávky Slovan Bratislava B - Žilina B a Poprad - Podbrezová. Tohtoročný druholigový program ukončí 9. decembra ďalšia dohrávka Žilina B - Poprad.

„Hráme ešte tri zápasy, maximum je deväť bodov. To by bol ideál. Ako hráč som vždy chcel vyhrávať a byť najlepší. To platí aj teraz,“ netají Šinglár.

Hrať na trávniku bez vyhrievania v Čermeli by už bolo v tomto čase zrejme na hranici regulárnosti, ak nie za ňou. Oba zostávajúce domáce zápasy, s Podbrezovou i Popradom, majú preto Košičania odohrať na umelej tráve na Janigovej ulici.

S dvomi legionármi už nerátajú

Košickí futbalisti trénovali do konca októbra podľa platných nariadení v skupinách.

Od 1. novembra dostali individuálne plány a rozpŕchli sa na dovolenky. Keďže súťaž pokračuje, po dvoch týždňoch ich museli ukončiť a znova naskočiť do tréningového procesu.

Viacerým hráčom sa končia zmluvy a zrejme odídu. Niektorí sa už do klubu ani nevrátili.

„Nezapojili sa Kolumbijčan Blandon a Angličan Ford, s ich službami pre zvyšné tri zápasy nerátame. Príležitosť dáme našim mladým hráčom,“ potvrdil Turczyk.

Domov odcestoval aj Kórejčan Kim a po zraneniach sa dávajú dokopy dlhodobí maródi.

„Višnevskij je po operácii kolena. Trénovať už začali Kavka a Keresteš, druhý menovaný by mohol byť pripravený. U Vancáka je na to ešte skoro,“ priblížil športový riaditeľ stav v kádri.

Šinglár je zatiaľ poverený vedením tímu dočasne. Takisto ako v prípade reprezentácie Slovenska ďalší rodák z Prešova Štefan Tarkovič, ktorý ju priviedol na EURO 2020. Ten pred časom viedol v Košiciach aj Šinglára. Žeby paralela?

„Dobrá myšlienka, začnem sa ňou zaoberať,“ zasmial sa Šinglár a dodal: „Je to pre mňa výzva. Ďakujem za dôveru a verím, že to všetci zvládneme k spokojnosti.“


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Paralela s Tarkovičom? Začnem sa tým zaoberať, vraví Šinglár