Ovlažili sa vodou z bandasky. Dedinka na východe hrala bez spŕch a WC

archív TJ
archív TJ
Ivan Mriška|20. nov 2020 o 17:00

Hráči na nich nadávali.

KUSÍN. Predstavte si, že odohráte zápas, ste špinavý od blata, spotený a nemáte sa kde osprchovať. Návrat do minulosti? Keď sa ľudia kúpali v potoku?

Rozhodne nie. Niečo takéto ste ešte pred rokom mohli zažiť vo východoslovenskej dedinke Kusín.

Šéf klubu: Hanbili sme sa

Miestni futbalisti nemali WC ani sprchy, po športovom výkone sa ovlažili vodou z bandasky a išli domov.

„Súperi odchádzali nahnevaní, nadávali na nás. A my sme sa hanbili. Pretože sme nemali sociálne zariadenie, zväz nám neumožnil postúpiť. Najskôr sme mali výnimku, ale kompetentným došla trpezlivosť. Istý čas sme preto museli hrať vo vedľajšej obci,“ začína rozprávanie predseda maličkého klubu Patrik Romanec.

Kusín hrá v siedmej lige ObFZ Michalovce a je na ôsmom mieste tabuľky. Okrem mužov pôsobia v klube aj dorastenci.

„Obec nás podporuje sumou dvetisíc eur, čo je na dva tímy mimoriadne málo. Starosta by bol za navýšenie sumy, ale poslanci sú proti. Vadí im, že za nás nehrajú len domáci, ale aj Rómovia z okolia. Bez nich by sme ale tím neposkladali,“ tvrdí s tým, že na sezónu potrebujú minimálne štyri tisícky.

„Ostatnú časť sa snažíme vykryť drobnými sponzormi. Alebo dávam zo svojho,“ dodal.

Vracajú sa diváci

Patrik Romanec hrával od tretej po piatu ligu. Po skončení kariéry sa vrátil do rodnej obce, kde predným funkcionárčil jeho otec.

„Naša situácia mi nie je ľahostajná, bol by som nerád, keby tu futbal skončil. Verím, že v obci má budúcnosť. Pred sezónou sa nám podarilo konečne vybudovať sociálne zariadenie, a tade môžeme hrávať zápasy doma.

Nové sprchy.
Nové sprchy. (Autor: archív klubu)

Postupne prichádzajú aj diváci, ktorí na futbal zanevreli, keď sme museli hrávať preč. V posledných zápasoch ich bolo zo sto, čo si vážime. Vďaka za to patrí aj obci, ktorá vyvŕtala studňu,“ prezradil.

V siedmej lige michalovskej časti pôsobí 16 tímov, preto obec s 350 obyvateľmi čaká na jar poriadna porcia zápasov.

„Koronavírus to celé skomplikoval. Ľudia na východe nemajú peniaze, uvidíme, čo sa bude diať. Pre nás to znamená, že sa budeme musieť ešte viac uskromniť.

Vážim si chlapcov, že hrávajú u nás zadarmo, na zápasy chodia na vlastných autách. Samozrejme, kopačky a chrániče si kupujú sami,“ povedal o fungovaní tímu.

Smiali sa im

V minulosti mal Kusín problém s nedostatkom hráčov. Na zápasy von chodilo niekedy menej ako jedenásť futbalistov.

Problém však vyriešili Rómovia zo susedných dedín.

(Autor: TJ Kusín)

„Bál som sa, že keď pôjdeme hrať do susednej obce, chalanov to prestane baviť a nebudú chodiť. Dopadol tak Ruský Hrabovec. Naši však ukázali srdce pre futbal.

V tejto súťaži sú tímy, ktoré od obce dostávajú aj 15-tisíc. Smiali sa nám, že dvetisíc u nich dávajú na stolný tenis. Vraj nechápu, ako môžeme prežiť. Keď sa však človek uskromní, všetko sa dá. Snáď budeme pre druhých inšpiráciou, ako prežiť toto náročné obdobie, čo nás čaká,“ uzavrel prezident TJ Kusín Patrik Romanec.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Ovlažili sa vodou z bandasky. Dedinka na východe hrala bez spŕch a WC