Nehrali šesť rokov. Na futbalovú mapu sa vracia bývalá bašta

Ivan Mriška|5. aug 2020 o 15:00

Označovali ich za svetový unikát.

RUŽINÁ. Pri priehrade nad rómskou osadou vybudovali v päťdesiatych rokoch ihrisko, ktoré malo slúžiť najskôr len na dedinské turnaje.

Vznikol však klub TJ Baník Ružiná, ktorý cez okresné súťaže prešiel až do tretej ligy. V sezóne 2013/14 dokonca postúpil do druhej najvyššej súťaže.

Druhá liga v malej obci

Bola to rarita. Dedinka z niečo cez osemsto obyvateľmi začala byť označovaná dokonca za svetový unikát.

„Vraj sme boli najmenšia dedinka v druhej republikovej súťaži. Ale či to je pravda, to neviem,“ uviedol manažér klubu Marek Kliment.

Do novohradskej obce chodili ľudia v hojnom počte, ale vypadnutie prišlo hneď v prvej sezóne. Miestni funkcionári však vyvinuli maximálne úsilie a opäť po roku sa hráčom podarilo dostať do druhej najvyššej súťaže.

TJ Baník Ružiná sa však spojil s MFK Zvolen a ďalej sa hralo už len pod hlavičkou klubu spod Pustého hradu.

„Futbal v Ružinej sa nehral šesť rokov. Raz sa prihlásili, ale hneď sa po tom aj odhlásili. Veríme, že teraz sa to už nestane,“ zaprial si predseda ObFZ Lučenec Štefan Pastorek.

Rekonštrukcie štadióna.
Rekonštrukcie štadióna. (Autor: archív - TJ)


Začnú v poslednej lige

Miestny štadión musel prejsť viacerými úpravami.

„Trávnik a tribúny boli v zanedbanom stave, siete boli dotrhané,“ vysvetlil Kliment.

Ružiná pôjde od najnižšej slovenskej súťaže, ktorou je v lučeneckej časti šiesta liga.

„Väčšina občanov sa na futbal teší, ale nájdu sa aj takí, ktorým to vadí. Pretože to zaberie časť rozpočtu. Futbal na dedine by však mal byť,“ ďalej povedal.

Futbalisti Ružinej by sa v novej sezóne radi pobili o prvé miesto tabuľky, dopomôcť by im k tomu mal aj bývalý kanonier Bundesligy, Marek Penksa.

„Tím sme postavili na domácich hráčoch a pár posilách z okolia. Do bránky sme získali Radovana Tatára z Veľkého Krtíša, do poľa zas strelca Michala Nosáľa z FK Stará Halič. Ale máme aj ďalších skvelých futbalistov,“ dodal manažér.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nehrali šesť rokov. Na futbalovú mapu sa vracia bývalá bašta