Má 88 rokov a stále trénuje. Ikona prezradila, akí boli Ladislavovia Petráš a Borbély

Ivan Mriška|19. okt 2020 o 19:00

Oldřich Bříza aktuálne trénuje žiakov TJ Družstevník Horná Nitra Nedožery-Brezany. Sú na piatom mieste.

BRATISLAVA. Strelca pamätného gólu proti Brazílii na MS 1970 nachytal s cigaretkou a pohárikom. Legendárny Ladislav Petráš bol podľa neho častokrát lenivý, no jeho futbalová genialita bola neopísateľná.

V rokoch 1977 až 1979 trénoval Oldřich Bříza v československej lige Duklu Banská Bystrica. Jeho rukami prešli takí hráči ako Juraj Kondrlík (Detva), Alexander Kováč (Prievidza), Ladislav Petráš (Prievidza), Jaroslav Pollák (Dukla Banská Bystrica), Ladislav Borbély (Dukla Banská Bystrica) či František Kunzo (Dukla Banská Bystrica). Veľmi rád na nich spomína.

Drží ho láska k futbalu

Trénerská legenda Oldřich Bříza má už 88 rokov, no futbalu sa venuje stále. Momentálne pôsobí v maličkej dedine Nedožery-Brezany, ktorej pomohol dostať sa z druhej do prvej triedy a splniť tak veľký cieľ klubu.

Z mužskej kategórie neskôr prešiel k žiakom, aktuálne sa venuje kategórii U15.

„Na to, aby som skončil, mám ešte čas. Stále ma drží láska k futbalu. Myslím, že dlhoroční tréneri, ktorí majú bohaté skúsenosti, by mali niečo futbalu aj vrátiť. Svoje nadobudnuté poznatky by mali odovzdať mladším trénerom v menších kluboch, pomôcť najmä pri práci s mládežou,“ pred časom povedal  Oldřich Bříza, ktorého nedávno uviedli do Siene slávy prievidzského futbalu.

Zamladi.
Zamladi. (Autor: archív - Oldřich Bříza)

Futbalu vždy veľmi veľa obetoval, robil ho a robí s láskou, zodpovedne, stále sa snaží vzdelávať a sledovať vývojové tendencie. Základom spolupráce medzi trénermi je podľa neho ľudská slušnosť.

„Niekedy mám pocit, že ma kolegovia držia v klube zo súcitu a čakajú, kedy to zabalím. Oni to možno nevedia, ale ja im pokoj nedám. Pokiaľ ma budú nohy poslúchať, pretože dvadsať rokov mám umelé kĺby, budem sa snažiť. Veď žijem a preto vedomosti, ktoré som nadobudol pri ligových kluboch či už Banskej Bystrici, Trenčíne, Dubnici alebo Podbrezovej, chcem odovzdať ďalej,“ pousmial sa v rozhovore pred troma rokmi.

Po záchrane v lige dovidenia

Svoju trénerskú kariéru začal v roku 1963. Počas nej zažil množstvo príjemných i nepríjemných chvíľ. Dodnes zmiešané pocity má zo sezóny 1998/99, kedy vo februári prevzal spolu s asistentom Alojzom Fandelom mužov Petrimexu Prievidza. Za úlohu dostali zachrániť prvú ligu.

„Zavolal som kamaráta z Trnavy, ktorý hrával prvú ligu a zachránili sme to. Tá sezóna bola krásna, no potom nám funkcionári podali ruky a povedali, ďakujeme a dovidenia.

S tou partiou, čo tam bola, som však nikdy nechcel robiť. Neznášam a nikdy nebudem uznávať podvody vo futbale. Prievidza bola vždy moja srdcová záležitosť. Najviac ma bolelo, keď za éry pána Zaťka začal prievidzský futbal upadať a za pána Kotiana sa dostal až do zániku.

Ako tréner Dukly Banská Bystrica. Trénoval aj Ladislava Borbélyho.
Ako tréner Dukly Banská Bystrica. Trénoval aj Ladislava Borbélyho. (Autor: archív - OB)

Veľká vďaka patrí ľuďom, ktorí zachránili aspoň mládežnícky futbal v Prievidzi. Som veľmi rád, že v klube FC Baník Prievidza sa snažia vzkriesiť zašlú slávu prievidzského futbalu. Vzhľadom na svoj zdravotný stav a vek som si už netrúfol prijať ich ponuku na spoluprácu. Verím, že futbal v Prievidzi sa opäť dostane na pozície, ktoré si vzhľadom na bohatú históriu zaslúži,“ rozrozprával sa v jednom z dávnejších rozhovorov.

Diváci po nich hádzali úlomky zo škridiel

Veľkou oporou mu vždy bola manželka, ktorá rešpektovala jeho trénerskú profesiu. Vďaka trénerstvu na vlastné oči videl majstrovstvá sveta 1966 v Anglicku a 1974 v Nemecku.

„Na ostrovoch som videl množstvo futbalových štadiónov, navštevoval som jeden za druhým. V tom čase všetko bolo drevené a na zápasoch aj stotisíc divákov. Od vtedajšieho tajomníka Arsenalu Londýn mám odznak a vlajku klubu,“ zaspomínal pred časom.

Oldřich Bříza sa stretol tiež Ferencom Puskásom, najslávnejším futbalistom tej doby.

S trofejami.
S trofejami. (Autor: Ivan Mriška)

„Tých zážitkov bolo množstvo. S Banskou Bystricou sme proti Bukurešti vyhrali Stredoeurópsky pohár. Chlapcov som však nemohol dostať z kabíny na ihrisko, pretože sa báli. Ani som sa im potom nečudoval, pretože Rumuni po nich hádzali úlomky zo škridiel. Boli ako divosi,“ ďalej prezradil.

Medzi jeho trénerské vzory patria Karol Borhy, Anton Malatinský a Jozef Marko. Vždy sa snažil dobre vychádzať s funkcionármi, najlepšie sa mu spolupracovalo s Františkom Petrášom.

Laca Petráša nachytal s cigaretkou

Počas svojej kariéry trénoval množstvo osobností, medzi tie najväčšie patrí azda strelec legendárneho gólu proti Brazílii na majstrovstvách sveta 1970 v Mexiku.

„Laco Petráš bol výnimočný. Párkrát som ho pri kartách nachytal s cigaretkou i pohárikom a bol častokrát lenivý, všetko mu bolo prepáčené, pretože jeho futbalová genialita bola neopísateľná.

Mal v sebe niečo, čo nemá asi žiadny futbalista. Pamätám si, že doobeda pred zápasom si dal dva kamene, zavolal jedenásť chlapcov a hodinu medzi nimi dribloval. Svojím umením dokázal rozhodovať ťažké zápasy,“ prezradil o svojom bývalom zverencovi.

Okrem rodáka z Necpal, pod jeho vedením hral aj ďalší futbalista, neskôr známy najmä ako televízny spolukomentátor - Ladislav Borbély.

„Výborne hlavičkoval a taktické veci si splnil do bodky. Hral vždy defenzívnejšie a nemal som s ním nikdy problém. Že by bol ale výnimočným futbalistom, to sa nedá povedať,“ dodal v rozhovore pred časom.

Ako hráč pre dlhotrvajúce zdravotné problémy až tak veľa nedosiahol. V roku 1956 však hral pred päťdesiattisíc divákmi na Akademických majstrovstvách sveta a vo finále dal jediný gól, ktorým zaručil svojmu tímu titul. Okrem futbalu sa venoval aj hokeju či basketbalu.

„Kedysi neboli špeciálne prípravy na futbal. Basketbal sme hrali kvôli orientácii, preberanie hráčov sa prebralo potom aj do futbalu. Mne to v tých začiatkoch veľmi pomáhalo,“ povedal Bříza.

V súčasnosti sa venuje prevažne mládeži a ako v minulosti, zakladá si na kondícii a sile.

„Stalo sa mi, že chlapec nevedel spraviť kotúľ. Tak som mu to ja, starý, pomaly deväťdesiatnik, musel ukázať. Toto kedysi nebolo, deti boli športovo zdatné. A preto sa nad tým treba zamyslieť,“ uzavrela trénerská ikona v podobe Oldřicha Břízu.

Oldřich Bříza

1. trieda A licencia

Narodený: 6.10.1932 v Lenártove (okres Bardejov), manželka Anna, deti Oldřich, Henrieta, 4 vnúčatá, 5 pravnúčat.

Hráčska kariéra: Čáslav, Podebrady, TŠ Praha, PDA Hron – Levice (vojenčina), Nové Zámky, Prievidza – pravá spojka.

Trénerská kariéra: Prievidza, Humenné, Detva, Trenčín, Podbrezová, Rimavská Sobota, Dubnica, Dukla Banská Bystrica, Nitrianske Pravno, Sebedražie, Diviaky nad Nitricou, Hradec.

Bývalý predseda TMK SsFZ a člen TMK ČsFZ.

Navštívil: MS 1966 Anglicko, 1974 Nemecko.

S družstvami od žiakov po mužov zaznamenal 14 postupov.

Držiteľ ceny Vzorný tréner (1982), Zlatého odznaku SZTK (2002), ceny Fair play Mudr. Ivana Chodáka (2009), Zlatý odznak futbalu od SFZ pri príležitosti 80. narodenín (2012). V roku 1952 reprezentoval na akademických MS vo futbale v Bukurešti (1. miesto).



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Má 88 rokov a stále trénuje. Ikona prezradila, akí boli Ladislavovia Petráš a Borbély