Na úvod zdolal Slovan i Žilinu. Klub môže dostať tam, kde ešte nebol

Igor Dopirák|29. okt 2020 o 18:40

Benkovský chce splniť tichý cieľ.

Hneď svoje prvé víťazstvo vo Fortuna lige dosiahol proti najslávnejšiemu slovenskému klubu - Slovanu Bratislava. Druhé bolo tiež znamenité, jeho tím zdolal Žilinu 4:0.

Tréner ĽUBOŠ BENKOVSKÝ zažíva úspešný vstup medzi slovenskú elitu.

Po pôsobení v druholigovej Lokomotíve Košice i Trebišove sa v lete stal trénerom ViOn-u Zlaté Moravce-Vráble, ktorému po polovici základnej časti Fortuna ligy patrí miesto v prvej šestke.

Skromný klub ešte nikdy na konci sezóny vyššie nebol. Jeho maximom je šiesta priečka zo sezóny 2010/2011.

Z jedenástich ligových zápasov máte na konte pätnásť bodov a v tabuľke vám patrí šieste miesto. Pokračujete aj v pohári, kde vaším najbližším súperom bude piatoligový Kežmarok. Ako hodnotíte doterajší priebeh sezóny?

Zatiaľ to vnímam pozitívne. Môžeme hovoriť o postupnom progrese. Body pomaly, ale isto naberáme a v tabuľke stúpame vyššie. Určite máme čo zlepšovať a na medzerách chceme pracovať. Naším tichým cieľom je zostať v prvej polovici tabuľky. Bude to náročné.

Po výhrach so Slovanom a Žilinou ste naplno zabrali aj v uplynulých dvoch kolách proti Nitre a Seredi. Ktorý skalp považujete za najcennejší?

Každé víťazstvo je pre nás dôležité a veľmi cenné. Avšak poraziť Slovan nie je každodenná záležitosť. Je to zatiaľ náš najväčší triumf.

Trénerskú premiéru v najvyššej súťaži zažívate už vo veku 31 rokov. Čo na to hovoríte?

Je to pre mňa česť, že som sa dostal medzi možno najlepších trénerov, ktorí momentálne na Slovensku sú. Veľmi si túto možnosť vážim a nechcem sklamať ľudí, ktorí mi dali dôveru.

Čo vám zatiaľ z ligy najviac utkvelo v pamäti?

Všetko je pre mňa nové, celý prvoligový kolotoč. Nedá sa hovoriť o niečom konkrétnom. Beriem to ako jeden celok, od tréningového procesu, hráčov až po celkový kolobeh. A všetko sa mi ukladá v pamäti.

Ako vás berú tréneri iných tímov?

Vždy je to o vzájomnej úcte a rešpekte. Nemám problém so žiadnym trénerom. Všetci, ktorí sú momentálne v lige, sú bezproblémoví a komunikatívni. Úcta medzi sebou funguje.

Máte s niektorými aj bližší vzťah?

Sú tam dvaja, s ktorými sa poznáme zo štúdia Euro-Pro licencie, a tiež náš tútor. Ide o Pavla Staňa zo Žiliny a Petra Léranta zo Serede, tútorom je Ivan Galád, ktorý pôsobí v Nitre. Stretávame sa nielen na zápasoch, ale minimálne raz do mesiaca v rámci Pro licencie.

Pred príchodom do Zlatých Moraviec ste dva roky pôsobili v druhej lige. V čom vidíte najväčší rozdiel medzi oboma súťažami?

Kvalita hráčov vo Fortuna lige je určite na vyššej úrovni. Zároveň je to viac medializované i profesionálnejšie. To sú tri najväčšie rozdiely.

Z východu Slovenska ste sa presunuli na západ, takže môžete porovnávať aj regionálne hľadisko. Čo vám z toho vychádza?

V tomto smere sa nedá hovoriť o extra veľkých rozdieloch. Všade platí, že ľudia, ktorí sa o klub starajú, sa snažia robiť svoju prácu najlepšie, ako vedia. Je to stále o snahe posúvať klub i hráčov.

Tretiu sezónu po sebe účinkuje v najvyššej súťaži len jeden klub z východu republiky - Michalovce. Je režim mužstva iný, keď hráte na ich pôde?

Áno. Pri iných súperoch absolvujeme všetko vrátane rozcvičky vo vlastných priestoroch a následne sa presúvame na daný štadión. Keďže Michalovce sú veľmi ďaleko, je to asi jediný tím, pri ktorom cestujeme deň vopred a spíme niekde blízko.

Zlaté Moravce ešte od zavedenia súčasného modelu v nadstavbe o titul nehrali. Má mužstvo na to, aby túto bilanciu zmenilo?

Prvoradým cieľom v tomto klube je vždy záchrana a zotrvanie v lige. To je najdôležitejšie. A potom sú tiché a naše vnútorné ciele. Ak by sa podarila prvá šestka, bol by to veľký úspech. Je to pre nás motivácia. Pred nami je však ešte dlhá a ťažká cesta, čaká nás veľa zápasov. Dve mužstvá navrchu tabuľky sa trochu odlepili, ale ostatné sú veľmi vyrovnané a kvalitatívne podobné.

Máte zrátané, koľko bodov je potrebných na prienik medzi najlepšiu šestku?

Pohybuje sa to okolo tridsiatich, to by malo stačiť. To znamená, že musíme získať ešte aspoň toľko bodov, ako máme, aby sme sa v hornej šestici udržali.

Najvyššie športové súťaže na Slovensku, vrátane futbalovej Fortuna ligy, bežia v súčasnosti pod podmienkou pravidelného testovania na koronavírus. Výterovú tyčinku máte v nose každý týždeň, zvykli ste si na to?

Nie je to veľmi príjemné, ale situáciu musíme rešpektovať a brať tak, ako to je. Sme radi, že v lige môžeme ďalej pokračovať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Na úvod zdolal Slovan i Žilinu. Klub môže dostať tam, kde ešte nebol