II. liga – Cez Šamorín až do FC Porto, Evanilson si zahrá Ligu majstrov

Branislav Sarňák|10. sep 2020 o 17:30

ŠAMORÍN – Počas jarnej časti 2017/18 hral za druholigový Šamorín. Následne sa vrátil do Brazílie, kde hral za Fluminense. Teraz posilnil portugalského majstra FC Porto, ktorý je istým účastníkom Ligy majstrov. Reč je o Brazílčanovi Evanilsonovi.

Skromný chlapec. V kabíne pôsobil zakríknuto, ale keď prišiel na ihrisko, bol to úplne iný človek. Bol nadpriemerný a hotový hráč už vtedy v osemnástich rokoch. Vynikal v rýchlosti, myšlienke, hre 1 na 1. Pre mňa, ako obrancu, veľmi ťažko brániteľný,“ zaspomínal si na bývalého spoluhráča pre stksamorin.sk Draško Marić-Bjekić.

(Autor: SFZ)

Evanilson hral za Šamorín v čase, keď klub spolupracoval s brazílskym Fluminense FC. Na druholigových trávnikoch sa prezentoval tromi presnými zásahmi proti Interu Bratislava, Lokomotívu Zvolen a Spišskej Novej Vsi. Na úvod pôsobenia na juhu Slovenska hral za starší dorast, postupom času sa prepracoval do A-tímu. 

Prechod na európsky futbal každý hráč zvláda inak, hráči z Južnej Ameriky o to ťažšie, ak prídu v zimnom období. Aj Evanilson potreboval trochu času, kým sa aklimatizoval, mentálne nastavil. V tréningoch a potom aj v zápasoch ľudia mohli vidieť, že je to výnimočný futbalista,“ vravel Jakub Mihálik, ktorý mal v tom čase v komunikácii s Brazílčanmi z klubu najbližšie.

(Zdroj: stksamorin.sk, Autor: Tibor Őry)

O kvalitách zakončovateľa hovorí aj to, že bol pozvaný na tréning seniorskej brazílskej reprezentácie, čo bola odmena za jeho výkony v mládežníckych kategóriách. Vtedy sa stihol odfotiť s hviezdnym Neymarom. Jeho kariéru pred príchodom do Šamorína však prekrížila aj tragická udalosť a dokonca uvažoval o zavesení kopačiek na klinec. 

„Preto potreboval zmenu prostredia. Za normálnych okolností tak výrazný talent na Slovensko nechodí, tobôž nie do druhej ligy. Tešíme sa, že ho priamo v akcii mohli sledovať šamorínski diváci. A hlavne sa tešíme, že sa Evanilsonovi podarilo stať sa hráčom tak slávneho klubu. Charakterovo i futbalovo je to výborný chlapec,” povedal Mihálik.

O 20-ročného futbalistu sa okrem FC Porto zaujímal aj anglický Crystal Palace. Napokon vyhrala vidiny Ligy majstrov. „Všetci v klube ti prajeme veľa šťastia v novom pôsobisku. Boa sorte,Eva!“ odkázalo vedenie Šamorína Evanilsonovi.

(Zdroj: stksamorin.sk, Autor: archív Evanilson)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»II. liga – Cez Šamorín až do FC Porto, Evanilson si zahrá Ligu majstrov