FOTO: Góly tu strieľal Hamšík či Faktor. Ihrisko v bývalej futbalovej bašte chátra

9. nov 2020 o 11:50

Najlepšie roky strávili v tretej lige. Starosta by bol rád, keby sa súťažný futbal do dediny vrátil.

KRÁLIKY. V zime ju navštevujú lyžiari z celého Slovenska.

V letných mesiacoch vládol v malej dedinke s niečo vyše šesťsto obyvateľmi futbal. To však už neplatí. Králiky sa do súťaže predminulý rok neprihlásili.

Ihrisko osirelo, chátra.

„Bolo nás málo, na tréningoch aj zápasoch. Nemal kto hrať. Chalani sa potom rozpŕchli do okolitých dedín,“ opísal dôvod konca bývalý kapitán OZ Králická Tiesňava Matúš Cibuľka.

Hral za nich Faktor

Králiky sú tak po Hiadeli a Hronseku ďalším klubom banskobystrického regiónu, v ktorom v nedávnej histórii „zakapal“ súťažný futbal.

Do poslednej chvíle hrával za lyžiarsku obec aj bývalý reprezentant Slovenska a Československa Ľubomír Faktor. V československej a slovenskej lige nastúpil v 294 stretnutiach a dal 63 gólov. Získal 5 ligových titulov.

Hrali tretiu ligu, dnes nehrajú vôbec.
Hrali tretiu ligu, dnes nehrajú vôbec.

V Králikoch sa dnes 53-ročný veterán bavil futbalom. Strelil aj viacero gólov.

„Pôsobili u nás zaujímavé mená. Prišiel však futbalový útlm. Nemali sme dostatok hráčov, a tak sme sa neprihlásili. Je to škoda,“ potvrdil slová bývalého kapitána starosta Králik Ivan Škamla.

Bohatá história

Po neprihlásení sa do súťaže tak z futbalovej mapy zmizol klub s bohatou históriou.

Niekdajší ŠK METAL Servis Králiky v sezóne 1999/2000 postúpil do piatej ligy a neskôr vybojoval postup do štvrtej najvyššej súťaže.

Historický úspech zaznamenali Králičania v sezóne 2003/2004, keď postúpili do tretej ligy Juh.

„Pre malú obec to bolo niečo výnimočné. Nutné bolo urobiť niekoľko zmien. Zabezpečili sme nových hráčov, získali sponzorov. Ihrisko prešlo rekonštrukciou, zasiali sme novú trávu a vykonali chemické postreky. Našim hráčom sa darilo. Niekoľko sezón im patril stred tabuľky. Boli sme na nich veľmi hrdí,“ zachytáva najlepšie obdobie oficiálna stránka obce.

Viacero z nich má na konte ligové štarty. Úspešný tím sa opieral o také mená ako Zdenko Cimerman, Miloš Hrozenský, Tomáš Pagáč, Ján Tuharský, Pavol Zlevský či Tomáš Klinec.

Tradične najlepším strelcom bol ujo Mareka Hamšíka - Ivan Hamšík.

„Bolo to nádherné obdobie. Končilo u nás viacero výborných dorastencov Dukly Banská Bystrica, v tíme sme mali kvalitu. Tretia liga mala úroveň, konfrontovali sme sa napríklad proti béčku Žiliny, za ktoré hral bývalý reprezentant Lukáš Tesák,“ spomína vtedajší brankár Roman Filadelfi.

Tisíc korún za výhru

Na zápasy tretej najvyššej súťaže chodilo v priemere 300 ľudí.

„Mali sme výborné podmienky. Za výhru sme dostávali tisíc korún, za mesiac som si spolu s tréningami prilepšil o päť tisíc. Na tú dobu to bol výborný peniaz, veď v obchode som za mesiac zarobil ledva o tisícku viac.

V tíme boli dokonca profesionáli, ktorí nechodili do práce. Za futbal dokázali zarobiť desať tisíc, čo bolo na tretiu ligu niečo nevídané,“ prezradil.

Majiteľom, hlavným sponzorom a mecenášom klubu bol v tých časoch Marián Cimermann.

Po jeho smrti to však s Králikmi začalo ísť dole vodou.

„Klub nebol schopný získať ďalších sponzorov, a tak najlepším riešením bolo ukončiť pôsobenie v tejto vyššej súťaži,“ uvádza stránke obce.

Pád na dno

V roku 2010 Králiky obnovili svoju činnosť pod novým názvom OZ Králická Tiesňava a prihlásil sa do najnižšej druhej triedy. V klube pôsobili prevažne domáci futbalisti, no tých bolo stále menej.

Sezóna 2016/17 bola pre Králiky poslednou kompletnou, obsadili v nej solídne štvrté miesto.

Ďalší ročník už pre nedostatok hráčov nedohrali.

„Ak by sa v budúcnosti dali chlapci dokopy, obec im bude nápomocná. Potešíme sa, ak sa bude u nás hrať. Areál stále udržiavame a pravidelne kosíme,“ uzavrel starosta obce.


Kedysi to aj u nich žilo futbalom, tešili sa z gólov, oslavovali víťazstvá a smútili nad prehrami. Zostalo opustené ihrisko a prázdne šatne. Čo sa stalo? A je šanca, že sa futbal vráti?

Futbalnet prináša príbehy zaniknutých futbalových klubov. Poznáte aj vy nejaké?

Svoje tipy a postrehy posielajte na futbalnet@sportnet.sk alebo na 0949014788 (WhatsApp, Viber)

Aj vy tvoríte obsah futbalnetu. Ďakujeme!


Ihrisko v Králikoch (autor: Ivan Širka)




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»FOTO: Góly tu strieľal Hamšík či Faktor. Ihrisko v bývalej futbalovej bašte chátra