Tretie ligy budú už len dve. Čo sa zmení v organizácii nižších súťaží?

Titanilla Bőd|14. aug 2020 o 12:00

Hraničná čiara pôjde v strede Slovenska.

BRATISLAVA. Nižšie futbalové súťaže čaká v novom roku reorganizácia: v sezóne 2021/22 budú namiesto súčasných štyroch už len dve tretie ligy. Tretiu najvyššiu súťaž bude po novom riadiť Slovenský futbalový zväz (SFZ).

Posledná reorganizácia na tejto úrovni sa udiala v roku 2014, keď sa celoštátna druhá liga rozdeľovala na skupinu Východ a Západ a vytvorili sa štyri tretie ligy: Bratislava, Západ, Stred a Východ.

Experiment s rozdelenou druhou ligou trval len tri sezóny, ale členenie na úrovni tretích líg zostávalo v platnosti.

Príliš veľký skok

Z dvadsiatich treťoligových víťazov posledných piatich sezón sa piati vôbec neprihlásili do vyššej súťaže, štyria pôsobili v druhej lige len jednu sezónu (jeden vypadol, traja sa pre rôzne okolnosti už do druhej ligy neprihlásili), a ďalší by pravdepodobne vypadol, ak by sa pre koronavírus neanulovali výsledky.

Z treťoligových majstrov sa teda vo vyššej súťaži etablovala len polovica.

Práve vysoká fluktuácia klubov a nedostatočná pripravenosť treťoligistov na účasť v druhej lige sa spomína medzi dôvodmi reorganizácie aj v materiáli Slovenského futbalového zväzu.

Konferencia SFZ schválila návrh vo februári.

Ďalšou nevýhodou súčasného systému bolo, že z druhej ligy vypadli štyri mužstvá, aby bolo miesto pre štyroch nováčikov. Po zmene systému budú vypadávať z druhej ligy len dva tímy.

„Postupovať z krajských súťaží priamo do druhej ligy je holý nezmysel. Je to príliš veľký až nemožný skok,” hovorí Juraj Jánošík, predseda Bratislavského futbalového zväzu (BFZ).

Reorganizáciu víta aj napriek tomu, že podľa nového kľúča budú figurovať v tretej lige iba tri kluby patriace pod BFZ.

„Ideálne by bolo, ak by bolo v skupine Západ päť klubov z BFZ, ale budú tam hrať aj niektoré stredoslovenské mužstvá, takže nakoniec sa to vyriešilo. Treba to akceptovať,” poznamenal Jánošík.

Dodal, že bratislavský zväz je síce najmenší, ale má svoje opodstatnenie, lebo v ňom figurujú kluby s bohatou históriou.

Hraničná čiara v strede Slovenska

Tretiu ligu Západ bude tvoriť 10 klubov zo Západoslovenského futbalového zväzu, tri z bratislavského a tri zo stredoslovenského.

Skupina Východ sa bude skladať z 10 mužstiev z Východoslovenského futbalového zväzu, doplnia ich šiesti zo stredoslovenského.

Na území Stredoslovenského futbalového zväzu preto bolo treba určiť hraničnú čiaru. V minulosti, pri rozdelení druhej ligy túto „demarkačnú čiaru” vytýčili podľa určitých miest.

Tak sa mohlo stať, že Žilina B figurovala v skupine Západ, a Teplička nad Váhom, ktorá pred niekoľkými desaťročiami bola administratívnou časťou Žiliny, hrala v skupine Východ.

Delia ich pritom len tri kilometre.

„Teraz sa niečo podobné nebude opakovať. Deliacu čiaru určia hranice oblastných futbalových zväzov, respektíve okresov,” povedal Jozef Paršo, predseda Stredoslovenského futbalového zväzu (SsFZ).

Do západnej skupiny môžu byť zaradené kluby z oblastných futbalových zväzov (ObFZ) Čadca, Žilina, Martin, z okresov Banská Bystrica, Zvolen a Krupina, a z celého oblastného zväzu Veľký Krtíš.

Zyvšok, teda ObFZ Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, okresy Brezno a Detva, ObFZ Lučenec a Rimavská Sobota patria do východnej skupiny.

Nejednotné názvoslovie

Reorganizácia ovplyvní aj nižšie súťaže. „Aby sa v informačnom systéme zväzu nemenil terminus technicus ostatných súťaží, tak pod tretími ligami sa vytvorí najvyššia regionálna súťaž, nazvaná Majstrovstvá regiónu,” prezradil Paršo.

To znamená, že IV. liga bude v skutočnosti piata najvyššia súťaž.

Názvoslovie však nie je jednotné, predseda Východoslovenského futbalového zväzu (VsFZ) Richard Havrilla pre futbalnet.sk potvrdil, že v ich regióne bude namiesto Majstrovstiev regiónu jedna IV. liga, pod ňou budú dve piate ligy a päť šiestych líg, aby pomenovanie súťaže korešpondovalo s jej skutočnou úrovňou: „Tak je to logické, pre všetkých jasné.”

Havrilla dodal, že pri prejednávaní reorganizácie bolo veľkou otázkou dopad na oblastné futbalové zväzy. „Na konkrétnom príklade, ktorý vychádzal z aktuálneho postavenia klubov v jednotlivých súťažiach sme ukázali, že dopad na oblastné súťaže bude minimálny,” poznamenal prvý muž VsFZ.

„Niektoré mužstvá sa posunú z dvoch skupín štvrtej ligy do Majstrovstiev regiónu, ďalšie tým pádom z piatych líg do štvrtých. Ale určite to neznamená, že by to dramaticky ovplyvnilo alebo ochudobnilo oblastné súťaže, nevydrancujeme ich. Z jedného oblastného zväzu sa dostanú do piatych líg možno jeden-dva kluby,” dodal Paršo.

Reorganizácia podľa neho zapadá aj do dlhodobejšej vízie slovenského futbalu, podľa ktorej by najvyššia súťaž mala mať 10 účastníkov, druhá dvanásť a dve tretie ligy po 16 účastníkov.

V Západoslovenskom futbalovom zväze (ZsFZ) ešte prebieha debata o presnej štruktúre regionálnych súťaží. „Na našej regionálnej úrovni sa intenzívne diskutuje o štruktúre súťaží ZsFZ, či zachovať súčasný model 1-2-5, alebo prejsť na model 1-2-4. Model bude predmetom vážnej diskusie v exekutíve a následne aj na konferencii nášho regionálneho zväzu,” informoval vedúci sekretár Ľubomír Zábojník.

Najvyššia regionálna súťaž bude mať označenie Majstrovstvá regiónu. „Nižšie súťaže označíme podľa toho, ako nám to dovolí elektronický systém, nakoľko každá súťaž musí mať aj číselné označenie,” dodal Zábojník.

V najvyššej krajskej súťaži chcú zachovať 16 účastníkov, ostatné budú predmetom diskusie. Konferencia ZsFZ, kde majú štruktúru schváliť, ešte nemá presný dátum. Pravdepodobne sa bude konať po konferencii SFZ, ktorá je na programe koncom septembra.

Viac kvality i cestovania

Od reorganizácie si funkcionári i tréneri sľubujú vyššiu kvalitu v tretej najvyššej súťaži. Pre účastníkov tretej ligy bude výhodou, že náklady na delegované osoby bude hradiť SFZ, kým doteraz na tejto úrovni fungovali rozhodcovia a delegáti z prostriedkov klubov.

Keďže sa však počet treťoligistov zníži o polovicu, boj o záchranu bude v aktuálnom ročníku ešte ostrejší. Miroslav Kéry, kouč Lučenca verí, že jeho zverenci si udržia treťoligovú príslušnosť, ale v novom systéme vidí pozitíva aj negatíva.

„Bude to prínosom pre kvalitu, lebo vypadnú mužstvá, ktoré v tejto súťaži boli umelo udržiavané. Na druhej strane dosť sa tým zvýšia cestovné náklady, najmä pre kluby v skupine Východ. Cestovať z Lučenca do Stropkova alebo Humenného je aj časovo náročné,” povedal Kéry.

Tréner a manažér Vranova nad Topľou Roman Lazúr zase poukázal na to, že po reorganizácii sa bude hrať menej lokálnych derby zápasov.

„S Humenným a Prešovom sa budeme pravdepodobne stretávať aj naďalej, ale hrali sme dobré zápasy aj s Giraltovcami, aj keď sme kvalitou trošku inde. Tie stretnutia mali náboj a lákali aj divákov,” poznamenal Lazúr.

Aj on je však presvedčený, že reorganizácia prinesie väčšiu kvalitu, tretia liga bude mať tým pádom väčšiu vážnosť: „Bude to taký light profesionalizmus na amatérskej úrovni.”

Gejza Baranyai hrával v najvyššej súťaži za Trenčín, momentálne trénuje Marcelovú. „Diváci uvidia lepšie zápasy, ale nie som si istý, či tá reorganizácia neuškodí klubom. V športe sa žije zo dňa na deň, z polsezóny na polsezónu. Je otázne, koľko klubov na to bude mať finančne. Pre väčšie vzdialenosti bude na niektoré zápasy možno treba vycestovať o deň skôr,” myslí si Baranyai.

Podľa neho v novej tretej lige už kluby musia rátať s profesionálnymi hráčmi a trénermi a kádre s 12-13 futbalistami už nebudú stačiť.

Tréner Pezinka Daniel Federl si z podobných dôvodov myslí, že pre jeho mužstvo je účasť v III. lige Západ nereálna: „Nemali by sme na to financie. Myslím si, že v dnešnej dobe táto reorganizácia nie je dobrý krok.”

Federl sa domnieva, že nová tretia liga môže byť zaujímavá pre tie kluby, ktoré majú druholigové dorasty, alebo Útvar talentovanej mládeže, ale pre divákov budú po reorganizácii lákavejšie lokálne derby štvrtej najvyššej súťaže. 





Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Tretie ligy budú už len dve. Čo sa zmení v organizácii nižších súťaží?