V siedmich zápasoch dali štyri góly. V derby nastrieľali ďalšie štyri

Titanilla Bőd|19. sep 2020 o 20:30

Treťoligové derby bolo jasnou záležitosťou.

Rimavská Sobota, Kalinovo, Lučenec, Fiľakovo. Akýsi magický štvorec treťoligových klubov. Ak už raz nejaký futbalista doňno spadne, pravdepodobne pochodí aj ostatné kluby.

Marcel Jass sa do regiónu dostal z východu, hrával v Moldave nad Bodvou a Košiciach. Najprv pôsobil v Rimavskej Sobote, potom vo Fiľakove a najnovšie je hráčom Kalinova.

Na jeho lavičke zas sedí Csaba Csányi, Lučenčan, ktorý hrával za Rimavskú Sobotu na konci deväťdesiatych rokoch v prvej lige. V klube pôsobil i v nedávnej minulosti na rôznych pozíciách - ako tréner áčka, neskôr ako asistent trénera pri mužoch či tréner mládeže.

Forma Kalinova stúpa

„Je pre mňa výhoda, že poznám silné i slabé stránky súpera. Chceli sme eliminovať ich prednosti a využiť slabiny, myslím si, že sa to podarilo,“ vysvetľoval Csányi po stretnutí ôsmeho kola tretej ligy Stred Rimavská Sobota – Kalinovo.

Jeho tím zvíťazil prekvapujúco jednoznačne. Výsledok 4:0 bol nečakaný aj preto, keďže Kalinovo v predchádzajúcich siedmich zápasoch dovedna skóroval len štyrikrát. „Šance sme mali, len sme ich nepremenili, jeden gól nám neuznali. Máme mladý tím, chalani ešte potrebujú skúsenosti pri premieňaní príležitostí,“ vysvetľoval Csányi.

Jeho mužstvo získalo v prvých štyroch kolách len jeden bod, odvtedy však neinkasovalo.

„Trénujeme poctivo štyrikrát do týždňa a to sa ukázalo aj v posledných stretnutiach, ktoré sme neprehrali. Forma postupne stúpa a vyvrcholilo to v tomto zápase. Takýto výsledok sme však nečakali. Chceli sme bodovať, pred zápasom by sme brali aj bod. Počas zápasu sme však už cítili šancu,“ priznal útočník Marcel Jass, ktorý skóroval dvakrát.

„Neviem, či bola výhoda, že poznám protihráčov. Takisto poznajú aj oni mňa,“ usmieval sa Jass. Uznal, že bol to preňho špecifický zápas, ale na konci podpichovačiek sa mohol smiať on.

Marcel Jass.
Marcel Jass. (Autor: Titanilla Bődová)

Najslabší polčas, bola to hanba

Na Rimavskosoboťanov akoby doľahol stredajší debakel, keď v pohári podľahli doma FC Košice 7:0. "Hanba, hanba," skandovali vtedy fanúšikovia. Na derby s Kalinovom ultras neprišli. Ale počas tohto stretnutia slovo hanba skloňovali aj umiernenejší milovníci sobotského futbalu.

Nevyhol sa mu ani tréner Tomáš Boháčik: „Takýto slabý polčas, ako bol prvý, som ešte nikdy ako tréner nevidel. Absolútne profesorský prístup, neviem, či to boli dozvuky pohárového zápasu. Neexistuje na to žiadne ospravedlnenie, bola to neskutočná hanba.“

Po prvom polčase bol stav 0:2.

Boháčik nie je typom, kto by cez prestávku kričal na hráčov, ale tentoraz zvýšil hlas. „A dosť razantne. V druhom polčase sme hrali lepšie, prvých dvadsať minút sme tlačili. Ak by sme dali gól na 2:1, bolo by to niečo iné, ale nepodarilo sa. Dostali sme tretí gól, prišla frustrácia, červená karta, štvrtý gól… Padli sme na dno, možno ešte hlbšie než sme boli pred rokom. Musíme sa z toho otriasť. Nechcem to riešiť horúcou hlavou, ale keď chlapci takto budú pristupovať k zápasu a takto chcú reprezentovať Rimavskú Sobotu, tak ja nemám záujem tu ďalej fungovať. Je to naozaj hanba, ospravedlňujem sa všetkým ľuďom. Možno by si mali vypýtať naspäť vstupné.“

V predchádzajúcej sezóne získali Rimavskosoboťania v deviatich zápasoch len dva body. Teraz začali súťaž štyrmi víťazstvami v sérii.

„Niektorí začali lietať v oblakoch. Upozorňoval som chlapcov, že cesta hore je ťažká a cesta dole zase veľmi rýchla. Musíme však ostať pokojní a určiť si pozície v mužstve, lebo mám pocit, že pomaly každý chce byť tréner,“ dodal Boháčik.

Svojim zverencom chce spraviť aj videoanalýzu zápasu, aby sa z chýb poučili.

Csaba Csányi.
Csaba Csányi. (Autor: Titanilla Bődová)

Priateľské privítanie

Csányi medzitým prijímal oprávnené gratulácie. „V druhom polčase sme mali temných dvadsať minút, keď sme mali aj šťastie, že sme neinkasovali. Na druhej strane sme mali tretí gól na kopačkách hneď v úvode druhého polčasu, ale vyloženú šancu chytil brankár,“ zhodnotil stretnutie tréner Kalinova.

Rimavskú Sobotu trápia zranenia, Csányi dlho nevedel, kto bude hrať. Keď sa dozvedel základnú zostavu domácich, svojim hráčom ešte raz prízvukoval konkrétne pokyny, ako na nich. „Uzavreli sme priestory a úplne sme vypojili z hry najlepších hráčov Tomáša Fajčíka a Csabu Juhásza. Dbali sme aj na to, aby domáci nemohli zahrávať veľa štandardiek,“ poukázal na kľúčové momenty Csányi.

Okrem víťazstva ho tešilo aj to, že v niekdajšom pôsobisku ho privítali ako kamaráta. „Na ihrisku sme si nič nedarovali, ale mimo neho nebolo žiadne napätie. Príjemne som sa porozprával aj s domácim trénerom i s hráčmi. To sa mi veľmi páčilo," skonštatoval.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»V siedmich zápasoch dali štyri góly. V derby nastrieľali ďalšie štyri