Cudzinci majú na Slovensku futbalový klub, na dedinách ich vítajú borovičkou

Igor Dopirák|16. sep 2020 o 10:00

V klube je vítaný každý.

BRATISLAVA. V obrane Angličan, Ír, Španiel a Čiľan, v strede poľa dvaja Angličania, Španiel a Bosniak, v útoku Srb a Talian. A v bránke Slovák.

Táto základná zostava nenastúpila v Premier League ani v žiadnej inej zo svetových líg, ale v 6. bratislavskej lige. Futbalový klub The Dragons sa skladá z cudzincov žijúcich v hlavnom meste.

Dva zápasy sa mu málili

V Bratislave žije viac ako 34-tisíc cudzincov. Prichádzajú za prácou, za vzdelaním alebo za láskou. Mexičan Oscar Huidobro Vazquez sem prišiel pracovať pred jedenástimi rokmi z Londýna. Ako futbalový nadšenec začal hľadať tím, kde by si mohol zahrať.

„Vtedy bolo v Bratislave oveľa menej cudzincov ako teraz. Väčšina z nich učila angličtinu. Pridal som sa k futbalovému mužstvu angličtinárov, čo bolo fajn, stretol som nových ľudí a získal som kamarátov. No hrali sme len jeden až dva priateľské zápasy za rok, a to sa mi málilo,“ priblíži začiatky Oscar.

V meste žila silná latinsko-americká komunita, záujem malo aj viacero študentov, tak dal dokopy svoj vlastný tím. Už vtedy sníval o tom, že raz budú hrať súťažne, ale ostatní sa mu len smiali.

„Potom sme však hrali priateľský zápas s Ekonómom a zistili sme, že na nich máme. Pred šiestimi rokmi sme sa teda prihlásili do najnižšej súťaže,“ hovorí Oscar.

Každý je vítaný

Na ihrisku Mladej Gardy v hlavnom meste sa pomaly zbierajú hráči na tréning. Bojan z Bosny a Hercegoviny je tu len druhý raz. „Či som si užil prvý tréning? Desať rokov som nehral futbal, bol som mŕtvy!“ skonštatuje.

V Bratislavy žije len mesiac, manželku má Slovenku. Spoznal ju počas práce na lodi. „Doma som hrával tretiu ligu, ale už som nechcel ďalej robiť za 200 eur mesačne,“ načrtne svoju situáciu.

Stretávajú sa hráči The Dragons s rasizmom? Ktorý slovenský klub je ich najväčší rival? A ako prebiehajú ich tréningy? 

Celý článok nájdete na SME Šport.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Cudzinci majú na Slovensku futbalový klub, na dedinách ich vítajú borovičkou