Brankár, spíš? Kráľovský Chlmec má špecialistu na priame kopy

Titanilla Bőd|21. okt 2020 o 10:30

Tomáš Batta nosí aj kapitánsku pásku a verí v záchranu vo štvrtej lige.

KRÁĽOVSKÝ CHLMEC. Pred niekoľkými dňami sa v redakčnej pošte objavil e-mail od čitateľa z východu Slovenska: „Chcel by som upozorniť redakciu na hráča Kráľovského Chlmca. Bol som na dvoch zápasoch tohto klubu v Košickej Novej Vsi a v Ťahanovciach. Veľmi sa mi páčili priame kopy kapitána Kráľovského Chlmca. V týchto zápasoch z veľmi zlých uhlov dal dva góly a raz nastrelil brvno. Na takej úrovni je radosť vidieť také góly.“

Kapitánom štvrtoligistu z Kráľovského Chlmca je 29-ročný Tomáš Batta.

Rozhovor najprv odmietol: „Je pravda, že zahrávam priame kopy, a dal som aj góly, ale nemyslím si, že by to bolo niečo výnimočné.“ Napokon s článkom súhlasil pod podmienkou, že nebude hovoriť o sebe, ale o mužstve.

Cieľom je záchrana

Kráľovský Chlmec postúpil do IV. ligy Juh vlani. Ako nováčik zimoval na poslednom mieste, jarná časť sa už pre koronavírus neuskutočnila, výsledky anulovali. Momentálne je tím na 15. mieste 16-člennej súťaže, so šiestimi bodmi za jedno víťazstvo a tri remízy.

Gól proti Ťahanovciam

„Naším cieľom je, samozrejme, záchrana, a myslím si, že máme na to. Naše postavenie v tabuľke neodzrkadľuje ozajstnú silu mužstva. Niektoré zápasy sa nám nevydarili, ale myslím si, že sa zlepšujeme. Naposledy sme získali cenný bod v Ťahanovciach po remíze 1:1. Škoda, že sa súťaže znovu prerušili, verím, že na jar môžeme pokračovať. U nás je medzi piatou a štvrtou ligou dosť veľký kvalitatívny rozdiel,“ vysvetľoval univerzálny hráč.

Okrem brankárskeho postu už vyskúšal všetky pozície: v piatej lige hrával v strede obrany, vlani na jeseň bol útočníkom, teraz hrá v zálohe.

Krásne ihriská, kvalitné trávniky

Aj na východe krajiny majú podobné problémy, ako všade inde na Slovensku.

„Mládež sa veľmi nezaujíma o šport. Poznám to z vlastných skúseností, lebo trénujem prípravkárov. V našom okolí nie je žiadna futbalová akadémia, najbližšia je v Michalovciach, čo je od nás 60 kilometrov. Tých hráčov si však rozoberú okolité mestá a obce. Nám sa neoplatí ťahať sem hráča z takej vzdialenosti,“ dodal Batta.

Káder Kráľovského Chlmca tvoria prevažne miestni futbalisti, z mesta alebo z blízkych dedín, majú len jedného legionára z Maďarska.

Gól proti Košickej Novej Vsi

Hoci sa teraz nehrá, mužstvo stále trénuje, prispôsobili sa novým opatreniam. Trikrát týždenne sú po sebe dva tréningy, na každý môže prísť päť hráčov

plus tréner. Snažia sa to poskladať tak, aby každý absolvoval aspoň dve tréningové jednotky.

Výhodou štvrtej ligy oproti nižším súťažiam je podľa kapitána to, že ihriská sú oveľa krajšie a trávnik kvalitnejší. „V mnohých tímoch nastupujú futbalisti, ktorí hrávali v prvej či v druhej lige. V piatej lige dominovala tvrdosť, teraz už musíme byť futbalovejší,“ poznamenal Tomáš Batta. On sám strávil celú futbalovú kariéru v Kráľovskom Chlmci, v inom klube pôsobil len rok a pol. Už sedem rokov nosí aj kapitánsku pásku, a je špecialistom na priame kopy.

(Autor: TJ Kráľovský Chlmec)

Brankári sú z neho v šoku

„Nezľaknem sa týchto situácií. Ak zahrávame štandardku z horších uhlov, brankár zvyčajne čaká center. Ja však mierim k vzdialenejšej žrdi a verím, že to tam padne. Dal som už viac takých gólov, v tejto sezóne zatiaľ dva, ale v každom ročníku sa podarí niečo podobné,“ opísal svoje priame kopy Tomáš Batta.

Nemyslí si, že v štvrtej lige sledujú tímy súperov tak dôkladne, aby analyzovali videá a pripravovali sa na konkrétneho hráča. Brankári sú preto z jeho pokusov vždy prekvapení. Na videu zo zápasu v Košickej Novej Vsi počuť, ako po góle niekto kričí na brankára: „Brankár, spíš?“

Góly Tomáša Battu s úžasom sledujú aj jeho malí zverenci. „Chodia na naše zápasy zbierať lopty, a keď skórujem, tešia sa spolu so mnou,“ dodal s úsmevom kapitán Kráľovského Chlmca.

Boli ste svedkami zaujímavého futbalového momentu, videli ste parádny gól, akciu, alebo inú nezvyčajnú situáciu v zápase? Dajte nám o tom vedieť na futbalnet@sportnet.sk

Aj vy tvoríte obsah futbalnetu. Ďakujeme.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Brankár, spíš? Kráľovský Chlmec má špecialistu na priame kopy