Traja hokejisti Slovenska majú olympiádu istú. Pozrite sa, kto pôjde do Pekingu

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|8. okt 2021 o 15:00 (aktualizované 8. okt 2021 o 16:02)

S kým môže tréner Craig Ramsay počítať na ZOH 2022?

BRATISLAVA, PEKING. Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2022 v Pekingu odkryla prvé tri mená.

Na olympiádu s určitosťou pocestujú obrancovia Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Andrej Sekera (Dallas Stars) a brankár Jaroslav Halák (Vancouver Canucks).

Informovali o tom na sociálnych sieťach Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), ako aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.

Organizácie IIHF, NHL a hráčska asociácia NHLPA požiadali každú účastnícku krajinu, aby zverejnila mená troch hráčov, ktorí hrajú v zámorí a v prípade vyhovujúceho zdravotného stavu pocestujú do Pekingu na ZOH 2022.

Širšiu nomináciu s 55 hokejistami musí každá krajina nahlásiť už do 15. októbra. Konečné súpisky však budú zverejnené až v januári. Olympijský turnaj sa začína 9. februára.

Slováci sa predstavia v C-skupine spolu s Fínskom, Švédskom a Lotyšskom.

V A-skupine nastúpia hráči USA, Kanady, Nemecka a pravdepodobne domácej Číny, v béčku zabojujú o postup Česi, Švajčiari, Dáni a reprezentanti Ruského olympijského výboru.

Hráči profiligy na poslednej olympiáde v Pjongčangu chýbali, tentoraz sa však všetky strany na účasti hráčov v Číne dohodli.

Prvé mená už zverejnili aj viacerí favoriti. Kanaďania vsadili na ofenzívne hviezdy Sidneyho Crosbyho či Connora McDavida, v zostave USA nebude chýbať Patrick Kane.

Česko nominovalo trojicu Ondřej Palát, David Pastrňák a Jakub Voráček, fínskou hviezdou bude útočník Sebastian Aho, švédskou zase obranca Victor Hedman.

V piatok popoludní ešte potvrdili tri isté mená aj Lotyši (Rudolfs Balcers, Zemgus Girgensons, Kristians Rubins), Švajčiari (Nico Hischier, Timo Meier, Roman Josi) a Nemci (Leon Draisaitl, Philllip Grubauer, Moritz Seider).

Slovenskí hokejisti si zabezpečili účasť pod piatimi kruhmi na domácom kvalifikačnom turnaji v Bratislave, na ktorom zdolali Rakúsko (2:1), Poľsko (5:1) i Bielorusko (2:1).

Prezident SZĽH a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan tvrdí, že s hlavným trénerom Craigom Ramsaym majú v hľadáčiku približne 100 možných adeptov na olympijskú nomináciu. Gro tímu budú tvoriť hráči zo zámoria a veľkých európskych líg.

"Základom by mali byť hráči z NHL, ďalší zámorskí hráči a hráči z európskych súťaží. Počítame aj s niektorými z domácej súťaže. Máme ešte dva prípravné turnaje počas novembra a decembra, takže proces výberu tímu bude ešte pokračovať," povedal Šatan.

"Aj ďalší slovenskí hráči z NHL budú tvoriť kostru nášho tímu na ZOH v Pekingu. Patria tam hráči ako Tomáš Tatar, Richard Pánik a dúfame, že aj Zdeno Chára. Počas sezóny to bude zvažovať, ale dúfame, že nakoniec sa vysloví pozitívne k olympijským hrám. Chceme poslať najsilnejší tím, aký môžeme," doplnil Šatan.

Slovenský hokej môže mať v Pekingu dvojnásobné zastúpenie. V hre o účasť pod piatimi kruhmi sú aj hokejistky, ktoré čaká v termíne 11. až 14. novembra finálový turnaj olympijskej kvalifikácie vo Švédsku.

V prípade úspešného zisku miestenky by sa zopakovala situácia z Vancouveru 2010, kde sa predstavili obe slovenské reprezentácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Traja hokejisti Slovenska majú olympiádu istú. Pozrite sa, kto pôjde do Pekingu