Mourinho ako tréner Tottenhamu končí. Klub má dočasného náhradníka

José Mourinho.
José Mourinho. (Autor: TASR/AP)
TASR|19. apr 2021 o 11:59 (aktualizované 19. apr 2021 o 14:40)

V klube bol od novembra 2019.

LONDÝN. Anglický futbalový klub Tottenham Hotspur prepustil z postu hlavného trénera Joseho Mourinha. V pondelok o tom informoval na sociálnych sieťach.

Tím dočasne povedie kouč mládeže Ryan Mason.

"Klub môže dnes oznámiť, že Jose Mourinho a jeho trénerský tím Joao Sacramento, Nuno Santos, Carlos Lalin a Giovanni Cerra boli zbavení svojich povinností," uvádza sa v krátkom stanovisku na twitteri.

Päťdesiatosemročný portugalský kormidelník prišiel na lavičku tímu v novembri 2019, keď na poste vystriedal Mauricia Pochettina.

Jeho zmluva mala trvať do leta 2023. V uplynulej sezóne doviedol Tottenham na šieste miesto tabuľky, v prebiehajúcej figuruje klub po 32 zápasoch na siedmej priečke.

Spurs vyhrali z uplynulých piatich ligových duelov len jeden a v marci vypadli z osemfinále Európskej ligy UEFA s Dinamom Záhreb.

Tottenham čaká v stredu domáci duel so Southamptonom v Premier League a v nedeľu nastúpi na finále Ligového pohára proti Manchestru City.

Tím v nich povedie bývalý stredopoliar klubu a súčasný tréner mládežníckych výberov Ryan Mason. Podľa britských médií sú favoritmi na uvoľnenú stoličku kouč Lipska Julian Nagelsmann a kormidelník Leicestru Brendan Rodgers.

Mourinho utrpel desať prehier v jednej ligovej sezóne prvýkrát v trénerskej kariére, informoval portál BBC. Jeho zverenci stratili počas tohto ročníka 20 bodov v dueloch, v ktorých viedli. To je najviac spomedzi všetkých klubov Premier League.

Mourinho skončil v klube šesť dní predtým, ako mohol ukončiť dlhé čakanie Tottenhamu na trofej. Tešili sa naposledy v roku 2008, keď získali Ligový pohár. V nedeľu môžu tento úspech zopakovať, no už bez portugalského kormidelníka.

Jeho pobyt v klube sa tak skončil neslávne, podobne ako jeho predchádzajúce pôsobenie v Manchestri United, i keď s "červenými diablami" vyhral Európsku ligu, Ligový pohár a Community Shield. Manažérsku kariéru odštartoval v Benfice Lisabon, v rodnej krajine pôsobil aj v Leirie a Porte, s ktorým vyhral Ligu majstrov v roku 2004.

Nasledovali úspešné anabázy v Chelsea Londýn (2004-2007 a 2013-2015), Interi Miláno (2008-2010) a Reale Madrid (2010-2013).

Tottenham je jeden z dvanástich popredných európskych klubov, ktoré v pondelok v noci predstavili plán na vytvorenie Európskej Superligy (ESL), ktorá má konkurovať súťažiam Európskej futbalovej únie (UEFA).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Mourinho ako tréner Tottenhamu končí. Klub má dočasného náhradníka